Odú pintyek számára

A díszmadarak tenyésztése során a pintyek számára megfelelő odú vagy fészkelődoboz kiválasztása során könnyen mellé lehet nyúlni. Ennek oka, hogy nem tudjuk, hogy a tenyésztésre szánt madár milyen fészekben nevelkedett, emiatt pedig sok találgatással jár a folyamat. És még ha tudjuk is, hogy milyen típusú fészekben nőtt fel, sajnos még akkor sincs garancia arra, hogy ők maguk is ugyanazt a típusú fészekládát választják majd!

A sokféleségre jó példa az általában műanyagból készített kanári fészekaljak, amelyeket fába vagy a ketrecajtóra akasztanak vagy csavaroznak. A kanári ezekbe építi a fészkét, és a pintyek is használhatják őket, ezekkel akár a klasszikus és jól ismert gömbfészek is kiváltható. Az ajtós kivitel előnye, hogy nem tudják kidobálni a lakásba a fészekanyagot az egyébként meglehetősen intenzív fészeképítési munkálatok során.

Összehasonlításképpen, a galambok fészkelőedényei gyakran úgy néznek ki, mint egy kis platform, mivel ők nem csinálnak nagy fészket. Ezek gyakran fából készülnek, és nagyszerűek ennek a madártípusnak. De felhasználhatók más madarak számára is, hogy saját építményeket készítsenek belőlük, ezért a pintyeknek is megfelelőek lehetnek.

A vadon élő madarak számára készült fészekládák számos típusa felajánlható a háznál tartott madaraknak is, mert elég gyakran megtetszik nekik. Néha azt tapasztalom, hogy az ilyen típusú fészkeknél a legjobb, ha a fedelet egy ideig nyitva hagyjuk, hogy a madarak beleláthassanak, és tudják, hogy semmi kellemetlen nem vár rájuk odabent. Ettől aztán fel is bátorodnak.